Dacia Spring Electric betaalbaar elektrisch alternatief in A-segment

De Dacia Spring Electric wordt in september 2021 verwacht en is vanaf 1 april 2021 (geen grap ;)) te bestellen. Dacia is misschien niet het eerste merk dat je associeert met elektrisch rijden, maar hier is hij, de eerste elektrische Dacia! Je kunt de auto al bestellen vanaf  17.890 euro en is zakelijk leasen vanaf 271 euro per maand. Dat maakt de elektrische Dacia goedkoper dan de elektrische auto’s in het A-segment waaronder de Seat Mii Electric. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Dacia Spring Electric.

Design + interieur Dacia Spring Electric

De elektrische variant is direct herkenbaar als Dacia door onder andere de dakrails en het grote merklogo aan de voorzijde van de auto. De Dacia Spring Electric is de eerste volledig elektrische auto van het automerk. Dacia wil elektrisch rijden toegankelijk maken voor iedereen en heeft daarom bewust ervoor gekozen om een elektrische auto op de markt uit te brengen met een betaalbare vanafprijs en een iets kleiner accupakket.

De elektrische auto is een compacte crossover en biedt plek voor vier personen. Overigens claimt het automerk zelf dat de Dacia Spring Electric een SUV is. Duidelijk herkenbaar zijn dan ook de kunststof wielkast-verbreders en de achterbumper beschermers. De Dacia Spring is overigens voorwielaangedreven waardoor wij het eerder een cross-over dan een SUV vinden. Het interieur is kenmerkend voor Dacia, basic en voorzien van de basiswensen van de hedendaagse consument. Wel is de auto in de Comfort Plus uitvoering vrolijker uitgerust met een ‘Orange Pack’ waarbij enkele fel oranje accenten in zowel in- als exterieur worden toegevoegd.

De Dacia Spring Electric is in de Comfort Plus uitvoering voorzien van een 7 inch touchscreen met Bluetooth en functionaliteit voor Apple CarPlay en Android Auto. Achter het stuur vind je een 3,5 inch kleurenscherm waarin alle belangrijke informatie uit de boordcomputer zichtbaar worden. Naast dit scherm zijn twee wijzer zichtbaar, deze tonen onder andere de accucapaciteit. De elektrische auto van Dacia is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: Comfort, Comfort plus en Spring Business. De Comfort is de instapversie en de Spring Business is de meest rijk uitgeruste uitvoering. De Comfort heeft een vanafprijs van 17.890 euro, de Comfort plus is beschikbaar vanaf 18.890 euro en de Spring Business heeft een vanafprijs vanaf 17.990 euro.

Gunstige vanafprijs

Wat maakt de Dacia Spring Electric nu zo interessant? Met name de prijs is zeer interessant, helemaal als je kijkt naar de aanschafwaarde van de gemiddelde elektrische auto. Over het algemeen ligt de aanschafwaarde van een elektrische auto namelijk hoger dan die van een brandstofvariant. Voor jullie beeldvorming; de vanafprijzen van de elektrische auto’s die we inmiddels allemaal kennen in het A-segment, zoals de Volkswagen e-up! en Seat Mii Electric liggen fors hoger. Bij de Dacia is de vanafprijs laag, hij is al beschikbaar vanaf 17.890 euro. Je krijgt dus meer auto voor minder geld.

Actieradius & opladen

De Dacia Spring Electric is voorzien van een 26,8 kWh accupakket en heeft een actieradius van 230 kilometer volgens de WLTP-testmethode. In de praktijk zal de actieradius ongeveer 170 kilometer zijn. Dit is weliswaar niet het grootste accupakket met de hoogste actieradius, maar daar is de prijs natuurlijk ook naar. De boordlader van de auto is afgestemd op het accupakket. De auto is voorzien van een 1-fase 25A boordlader waarmee de auto met 5,8 kW in ongeveer 5,5uur weer volledig is opgeladen. DC snelladen is mogelijk op de luxere Comfort Plus uitvoering, hiermee is het mogelijk om te laden met 30 kW. De auto is dan in 59 minuten weer van 10-80% opgeladen. Deze optie heeft een meerprijs van 495 euro.

Dacia Spring Electric zakelijk leasen

Voor de zakelijke rijder is de Dacia Spring Electric extra interssant. Je kunt het instapmodel al leasen vanaf 271 euro per maand. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de instapversie niet de mogelijkheid biedt om te DC snelladen. Geen paniek voor de zakelijke rijder die DC snelladen een must vindt, de Comfort plus en Spring Business kunnen wel DC snelladen (optieprijs van 495 euro). Dit kun je als extra optie aanvinken in de configurator. De Comfort Plus is te leasen vanaf 288 euro (inclusief DC snelladen) per maand.

Bijtelling Dacia Spring Electric

Met zo’n gunstige vanafprijs blijft de bijtelling natuurlijk ook laag. Gezien het feit dat de elektrische auto naar verwachting in september 2021 geleverd zal worden, betekent dit een bijtelling van 12%. De nettobijtelling ligt dan ongeveer rond de 63 euro per maand (schijf 1). Heb je interesse in het zakelijk leasen van de Dacia Spring Electric? De auto is vanaf 1 april 2021 te bestellen.


Meer weten over elektrische auto's?