Elektrische auto opladen in het buitenland

Geplaatst op 22 januari 2020

Ga je het wel of niet doen; met de 100% elektrische auto op vakantie naar het buitenland? Nederland en Noorwegen zijn koploper in elektrisch rijden, de nadelen hiervan merk je als je met de elektrische auto de grens over gaat. De laadinfrastructuur is niet in ieder land of gebied even goed ontwikkeld. Kortom, ga je op vakantie naar het buitenland met de 100%,  dan roept dat een hoop vragen op:

  • Hoe kan ik mijn reis het beste plannen?
  • Kan ik mijn elektrische auto opladen in het buitenland?
  • Hoe weet ik waar de laadpalen en oplaadpunten zich bevinden, in het buitenland?
  • Kan ik met mijn Nederlandse laadpas opladen in het buitenland? Hoe ga ik ermee om als mijn werkgever de kosten in het buitenland niet heeft geactiveerd en schaf ik dan een extra pas aan?
  • Zijn laadkabels universeel of heeft ieder land zijn eigen aansluiting?
  • Wat doe ik als er geen plek voor mij is bij een laadpunt?
  • Stel dat ik in de file beland, hoe snel gaat de accu dan leeg?
  • Hoe snel kan ik eigenlijk opladen met een extra stekker via het reguliere stopcontact?

Inmiddels is er op EV-gebied een hoop gebeurd en ook in het buitenland is er in bepaalde gebieden flink geïnvesteerd in de laadinfrastructuur. In dit artikel helpen wij je zo goed mogelijk op weg. We beginnen daarom met het geven van antwoorden op bovenstaande vragen:

Hoe kan ik mijn reis het beste plannen?

Op vakantie gaan met de elektrische auto valt of staat met een goede voorbereiding. Stippel je reis van te voren goed uit met behulp van kaarten waarop oplaadpunten staan aangegeven:

Abetterrouteplanner.com: De beste routeplanner voor EV’s op dit moment

NewMotion: kaart met oplaadpunten in Europa

Maingau: kaart met oplaadpunten in Europa

Chargemap: kaart met oplaadpunten in Europa

Tesla superchargers en destination chargers (alleen Tesla)

Plan tussenstops nabij oplaadpunten en maak verschillende varianten zodat je flexibel bent. Sta je wat langer in de file en moet je hierdoor eerder een tussenstop maken, zorg dan dat je weet waar je terecht kunt en dat er diverse opties zijn. Je komt dan niet in de problemen als een oplaadpunt onverhoopt buiten gebruik of bezet is.

Maak je een tussenovernachting onderweg naar de bestemming? Dan is het handig om ervoor te zorgen dat je kunt opladen nabij de accommodatie. Zo kun je de volgende dag weer opgeladen vertrekken. Als je met de Tesla op vakantie gaat naar het buitenland, kun je zoeken naar destination chargers. Deze zijn vaak gesitueerd bij hotels en restaurants en gratis te gebruiken (en vooraf te reserveren in overleg met de accommodatie).

Kan ik mijn elektrische auto opladen in het buitenland?

Ja, je kunt je elektrische auto opladen in het buitenland. Er komen steeds meer oplaadpunten beschikbaar in diverse landen in Europa. In het geval van Tesla, kun je (zonder daarvoor extra moeite te hoeven doen) onderweg gebruik maken van de Tesla Superchargers en destination chargers. Maak je gebruik van andere publieke laadpunten, dan zul je vooraf één en ander moeten uitzoeken met behulp van bovengenoemde kaarten. Het is verstandig om meerdere opties op de zelfde route te noteren. Zo kun je toch op zoek naar een geschikt laadpunt, ook als je even geen internetconnectie hebt.

Kan ik gebruik maken van mijn laadpas in het buitenland?

Het is lastig een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Dit hangt zowel af van het type laadpas (New Motion, MultiTankcard, Eneco, Plugsurfing etc) als van het vakantieland. Sommige landen werken met een eigen laadpas, zo dit van tevoren goed uit, om verrassingen te voorkomen. Onze ervaringen met de NewMotion (Shell) pas zijn zeer positief. Deze pas heeft de beste Europese dekking. Je hebt toegang tot meer dan 125.000 openbare laadpalen, verspreid over heel Europa. Daarnaast werkt de app van Newmotion prettig en gebruiksvriendelijk. Het aanvragen van de Newmotion pas is gratis. Houd er overigens wel rekening mee dat je de pas minimaal een week van te voren aanvraagt. Het kan een aantal werkdagen duren voordat je pas binnen hebt. Bovendien moet je de pas zelf nog activeren.

De pas van Plugsurfing is ook een aanrader en kan in vele opzichten hetzelfde als de Newmotion pas.

Zelf heb ik op vakantie probleemloos kunnen laden in Toscane (gratis bij de accommodatie, dus zonder laadpas), maar bij de Dolomieten bleek dat ik een aparte kaart nodig had. Ook in Oostenrijk en Duitsland heb ik onderweg (bij hotels) probleemloos en zonder laadpas kunnen opladen, omdat het laden werd geactiveerd bij de receptie van het hotel.

Rijd jij een elektrische leaseauto en heeft jouw werkgever tanken in het buitenland niet geactiveerd, dan kan het zijn dat je met de laadpas wel in het buitenland kan laden. Het is technisch gezien nog niet mogelijk om dit uit te sluiten. Ga dus bij je werkgever na of je in het buitenland gebruik mag maken van de laadpas.

Ga je met de elektrische auto naar Frankrijk? Bestel dan vooraf online een zogenaamde KiWhi Pass. Op deze pagina staat uitgelegd hoe je deze als buitenlander kunt bestellen.

Zijn laadkabels universeel of heeft ieder land zijn eigen kabels?

In de meeste gevallen kun je met de reguliere Mennekes laadkabels (ook wel Type 2 genoemd) laden. In Frankrijk en in Italië wordt nog wel eens gebruik gemaakt van type 3C stekkers, al worden deze laadpunten veelal vervangen door type 2 stekkers. Controleer dus vooraf (indien de informatie beschikbaar is) welke stekkers er worden gebruikt. Optioneel zul je dus een extra laadkabel of een verloopstukje type 3C moeten aanschaffen.

Wat doe ik als de (snel)laadpalen bezet zijn en ik nog langer moet wachten?

Ben je Teslarijder en maak je gebruik van de Superchargers onderweg? Tegenwoordig kun je gemakkelijk zien wat de status is van de Tesla Superchargers (bezet of vrij). Hierop kun je de rit plannen.  Gezien de huidige drukte bij de Tesla Superchargers, raden wij je aan om niet te wachten tot het laatste moment.

Inmiddels breidt FastNed haar laadstations steeds verder uit naar het buitenland. Inmiddels zijn er al verschillende FastNed laadstations in Duitsland en België. Afhankelijk van de vakantiebestemming zou je er wel voor kunnen kiezen om de auto nog op te laden voordat je de grens overgaat, bijvoorbeeld bij FastNed in Maastricht, Venray/Nijmegen, Zevenaar of Hengelo. Je ziet hier alle FastNed-locaties op de kaart.

Stel dat ik in de file beland, gaat mijn accu dan sneller leeg?

Je zult wat flexibeler moeten zijn als je met de elektrische auto op vakantie gaat. Sta je lang in een hete file met de airco vol open, dan zul je wellicht eerder moeten stoppen om op te laden. Ook als het weer koud is, is de accu eerder leeg.

Zorg er dus echt voor dat je flink wat oplaadmogelijkheden onderweg in kaart hebt gebracht, en dat je een flexibele mindset hebt. Ga er vooraf vanuit dat de route langer duurt dan met een brandstofauto en voorkom frustratie een te strakke planning.

Hoe snel kan ik opladen met een stekker via het reguliere stopcontact?

In de meeste gevallen is de elektrische auto voorzien van en zogenaamde noodstekker in vorm van een 220-volt stekker. Dit betekent dat je dus kunt opladen bij het reguliere stopcontact, mits het stopcontact hiervoor geschikt is. Een aparte groep in de meterkast is aan te raden, om te voorkomen dat de stoppen doorslaan.

Het laden van een elektrische auto via het reguliere stopcontact is echter vrij traag. Dit is dan ook alleen aan te raden als noodoplossing en als de auto niet wordt gebruikt. Bijvoorbeeld bij een overnachting.

Op de website van de Tesla Owners Club staat informatie over het opladen via het stopcontact.

Met de elektrische auto op vakantie

Inmiddels zijn er tal van blogs/artikelen geschreven over ervaringen met de elektrische auto op vakantie naar het buitenland. Met de Tesla Model 3 op vakantie naar het buitenland is hier een goed voorbeeld van.

We zijn heel erg benieuwd naar jouw ervaringen en vragen jou dan ook deze met ons te delen of hier een blog over te schrijven.

"Een persoonlijke aflevering door de baas, bij welke leasemaatschappij krijg je dat nog meer?"

Mark van Laar

Fixico

Sebastiaan Rodenboog is onze EV-expert

Neem contact op

Meer weten? over de voordelen van elektrisch rijden

Bekijk de voordelen

Ontdek welke elektrische auto bij jouw wensen past

Doe de test

Zelf doen Stel jouw elektrische auto samen

Auto samenstellen

Blije klanten

Dagelijks doen wij er alles aan om onze klanten volledig te ontzien bij alles wat met een elektrische leaseauto te maken heeft.

Hoe dan?
Heb je een vraag?
Wij zitten klaar

Mail of bel ons. Wij helpen je graag.

Contact
Heb je een vraag?
Wij zitten ( weer) klaar.

Op werkdagen zijn wij van 08:30 tot 17:00 uur bereikbaar.

Contact
Operational Lease

Mobility Service Nederland kan iedere gewenste leaseauto leveren, maar je kunt natuurlijk ook kijken welke auto’s wij op voorraad hebben staan. Ervaar onze klantgerichtheid.

mobilityservice.nl
Financial Lease

Op zoek naar een auto in de financial lease? Lease uit onze voorraad van meer dan 15.000 auto's of bereken jouw maandbedrag via onze handige rekentool. Regel alles direct online.

msfinanciallease.nl
Leaseblog

Leaseblog.nl is de expert op het gebied van mobiliteit en leaseauto’s. Je kan hier terecht voor autotests, blogs, vlogs en interessante columns van gastschrijvers. Laat je informeren over alles wat met leasen te maken heeft!

leaseblog.nl