Drukke ochtendspits? Deze auto brengt je zuinig en comfortabel van A naar B

Vanochtend was de drukste ochtendspits van 2022 tot nu toe. Het herfstige- en regenachtige weer zorgden ervoor dat veel mensen de auto naar werk pakten. Dit resulteerde erin dat er om 8.30 uur maar liefst 900 kilometer file op de Nederlandse autowegen stond. Geen pretje als je daarin staat, zeker niet als je op tijd op werk wilt zijn. Bovendien zijn de benzine- en elektriciteitsprijzen nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Aangezien de herfst nog maar net begonnen is en we nog veel files zullen zien de komende tijd, is het tijd voor een vergelijking. Wat rijdt prettiger en zuiniger in een file; een benzineauto of een EV? 

In de file: EV of benzineauto?

Wanneer je in een file komt te staan, is dit altijd een ergernis. De reis duurt langer en als je tank bijna leeg is, kan het ook voor de nodige extra stress zorgen. Bij een benzineauto maakt het niet uit of je stilstaat of rijdt; de auto verbruikt altijd brandstof. Natuurlijk is dit wel minder als je niet snel rijdt, maar je zult altijd benzine verbruiken. Bij een elektrische auto ligt dit anders: als je stilstaat verbruikt de auto in principe bijna geen elektriciteit. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je de airco niet op standje orkaan hebt staan. Airco’s verbruiken namelijk wel elektriciteit per minuut en niet per kilometer. 

Regeneratief remmen

Het verbruik van de airco, kun je gelukkig wel een beetje compenseren. Veel elektrische auto’s zijn namelijk uitgerust met regeneratief remmen. Dat houdt in dat wanneer je remt er energie teruggeladen wordt op de accu. Dit heeft een gunstig effect op de actieradius, waardoor je het gebruik van de airco kunt compenseren óf juist verder kunt rijden. 

Actieradius groter bij lage snelheden

Als je weleens in een elektrische auto hebt gereden, dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat je actieradius flink terugloopt als je harder rijdt. Snelwegkilometers slurpen energie en daarom is filerijden zo slecht nog niet voor de elektrische auto. Je kunt op een efficiënte manier gebruikmaken van de energie in je accu en verbruikt over 10 kilometer gezien minder energie als je langzaam rijdt dan wanneer je diezelfde 10 kilometer op de maximumsnelheid rijdt. 

Automaat of schakelen?

Naast al deze praktische zaken, is er nog een aspect die de ervaring van een file kan maken en breken: comfort. Wanneer je een benzineauto rijdt waarbij je moet schakelen, zul je de hele tijd heen en weer moeten schakelen tussen de eerste en de tweede versnelling. Hierbij zul je de koppeling veelvuldig gebruiken en dit belooft een gespierde linkerkuit. Een elektrische auto is altijd een automaat en heeft geen versnellingen. Hierdoor glijd je over de weg, zonder dat je hoeft te schakelen. 

Tip: zet i-pedal aan! Dit zorgt ervoor dat je zowel kunt rijden als remmen met één pedaal! Dat maakt file rijden helemaal comfortabel. 

Elektrische auto’s zijn standaard rijk uitgerust

Over comfortabel gesproken.. Wist je dat een elektrische auto over het algemeen standaard al zeer rijk is uitgerust? Zo kun je bijvoorbeeld bij de meeste EV’s gebruikmaken van Apple CarPlay/Android Auto. Daarnaast zul je vaker tegenkomen dat opties als stuur- en stoelverwarming al standaard bij de prijs zijn begrepen. Dus in de winterperiode kun je tijdens files heerlijk genieten van stuur- en stoelverwarming. Fijn he?!

Zakelijk elektrisch leasen?

Sta jij vaak in de file en hebben we je overtuigd om elektrisch te gaan rijden? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan. Wil je graag zo snel mogelijk wisselen van auto? Kijk dan vooral op onze voorraadpagina en bekijk welke auto’s direct leverbaar zijn bij dé EV-expert van Nederland.


Meer weten over elektrische auto's?