Openbare laadpaal aanvragen

Beschik je niet over een eigen oprit? In dat geval is het absoluut de moeite waard om eens te kijken of je een openbare laadpaal in jouw gemeente kunt aanvragen. Via de website van openbaarladen.nl kun je een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen. In dit artikel leggen we precies aan je uit hoe dit proces in zijn werk gaat. 

Openbare laadpaal aanvragen

Om een openbare laadpaal aan te vragen moet je zes stappen doorlopen. Hieronder zetten we de verschillende stappen uiteen:

  1. Dien een aanvraag in
  2. Jouw aanvraag wordt beoordeeld
  3. De locatie wordt bepaald
  4. Akkoord van de gemeente
  5. Plaatsen van de laadpaal
  6. Je kunt de laadpaal gebruiken

1. Dien een aanvraag in

Voordat je een laadpaal kunt aanvragen is het van belang om te kijken welke gemeenten zijn aangesloten. Op dit moment zijn helaas nog niet alle gemeenten aangesloten. Ikzelf woon bijvoorbeeld in de gemeente Fryske Marren, en ben ook elektrische rijder, maar helaas is deze gemeente nog niet aangesloten. Indien de gemeente wel is aangesloten kun je een openbare laadpaal kosteloos aanvragen. Je vult jouw gegevens en woonlocatie in.

Voordat je een aanvraag in kunt dienen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je hebt niet de mogelijkheid om thuis een eigen laadpaal te laten installeren
  • Je beschikt over een elektrische of hybride auto met een actieradius van minimaal 50 kilometer of 9 kWh accucapaciteit
  • Er staat geen laadpaal binnen een straal van 200 meter
  • Je bent woonachtig of werkzaam in de desbetreffende gemeente en kunt dit aantonen

2. Jouw aanvraag wordt beoordeeld

Indien je aan alle voorwaarden voldoet, wordt er een bevestiging verstuurd per e-mail. Vervolgens wordt de aanvraag door Allego beoordeeld. Binnen twee werkweken ontvang je bericht of je in aanmerking komt voor een openbare laadpaal. Van aanvraag tot plaatsing moet je rekening houden met een doorlooptijd van 26 weken. Dit heeft onder andere te maken met de vergunningsaanvraag, bezwaarperiode en mogelijk vervuilde grond. Mocht je een aanvraag ingediend hebben, dan kun je via deze link de actuele status bekijken.

3. De locatie wordt bepaald

Binnen een straal van 200 meter wordt de laadpaal geplaatst. In overleg met de gemeente wordt de optimale locatie van de laadpaal bepaald. Zij houden hierbij rekening met een aantal criteria, denk hierbij aan parkeerdruk of reeds geplaatste of geplande laadpalen.

4. Akkoord van de gemeente

De gemeente moet officieel goedkeuring geven voor de aanvraag, omdat het gaat om een aanvraag voor een laadpaal in een openbare ruimte. Dit kan acht weken in beslag nemen. Ook van dit proces houdt Allego je op de hoogte.

5. Plaatsen van de laadpaal

Zodra de aanvraag is goedgekeurd doet Allego een aanvraag bij de netbeheerder voor een netaansluiting. Zodra de afspraak is ingepland zorgt Allego ervoor dat de laadpaal geplaatst wordt. Voor de realisatie van de netaansluiting staat wettelijk gezien een doorlooptijd van 18 weken.

6. Je kunt de laadpaal gebruiken

Zodra de laadpaal geplaatst is, test Allego uitvoerig of de laadpaal werkt. Na goedkeuring wordt de laadpaal vrijgegeven en kun je gebruikmaken van de laadpaal.

Verschillende aanbieders om een laadpaal aan te vragen

Openbaarladen.nl is overigens niet de enige website die je kunt raadplegen om een laadpaal aan te vragen. Er zijn verschillende aanbieders waaronder laadpaalnodig.nl. Dit heeft onder andere te maken met de verschillende energieleveranciers.


Meer weten over elektrische auto's?