Subsidie elektrische auto, hoe zit dit precies?

Per 1 juli 2020 kon je als particulier bij het privé leasen of kopen van een nieuwe of tweedehands (compacte) elektrische auto in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Echter was er zoveel belangstelling voor, dat het jaarbudget na een aantal dagen al op was. Goed nieuws voor de particulier; vanaf vandaag 09.00 uur is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen. Het maximale jaarbudget is vastgesteld op 1.108.000 euro voor nieuwe elektrische auto’s. Voor gebruikte elektrische auto’s is het jaarbudget 13.500.000 euro. Op de website van het RVO kun je meteen bekijken hoeveel aanvragen er zijn gedaan en hoeveel budget er nog beschikbaar is. Een tip, wacht niet te lang, het zou ons niet verbazen dat het jaarbudget deze keer ook snel op is! 

Voor een nieuwe elektrische auto is de subsidie in 2021 vastgesteld op 4.000 euro en voor een tweedehands elektrische auto komt het bedrag neer op 2.000 euro. De subsidieregeling loopt vanaf 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. In dit artikel leggen we uit hoe je in aanmerking kunt komen voor de subsidieregeling en hoe je deze kunt aanvragen.

Populariteit elektrische auto’s

De afgelopen jaren is de populariteit van de elektrische auto enorm toegenomen. De elektrische auto is met name zeer geliefd onder de zakelijke rijder. Voorheen werd de elektrische auto voornamelijk gekozen vanwege de gunstige fiscale voordelen. Inmiddels begint het duurzame karakter ook een steeds belangrijkere rol te spelen. Met deze subsidieregeling wil het Kabinet het elektrisch rijden ook voor particulieren toegankelijk maken.

Subsidieregeling elektrische auto’s

Als particulier kun je voor de subsidieregeling eenmaling in aanmerking komen als je een nieuwe of tweedehands elektrische auto gaat leasen of aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een Skoda Citigo e iV of Seat Mii Electric. Voor een gebruikte elektrische auto geldt een maximumbedrag van 2.000 euro en voor een nieuwe elektrische auto komt dat bedrag neer op 4.000 euro.

Op de website van het RVO kun je meteen controleren welke merken, modellen en type elektrische auto’s in aanmerking komen voor de subsidieregeling. De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs in het kentekenregister van het RDW is hierin leidend.

Voorwaarden elektrische auto’s

De subsidieregeling geldt overigens niet voor iedere elektrische auto. Er zijn bepaalde voorwaarden vastgesteld. De voorwaarden zijn gebaseerd op de actieradius, oorspronkelijke catalogusprijs en de minimale bezetsduur. Bovendien zijn er voorwaarden opgesteld om misbruik te voorkomen. In het overzicht hieronder gaan we iets dieper in op de verschillende termen en voorwaarden die van toepassing zijn voor de subsidieregeling.

De elektrische auto moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

Een elektrische auto heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer;
De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan 12.000 euro en niet hoger dan 45.000 euro;
De auto is als elektrische auto ontwikkeld en niet omgebouwd tot een elektrische auto.

Begrippenlijst subsidieregeling

Hieronder de belangrijkste begrippen die terugkomen in de subsidieregeling. Je kunt de website van het RVO raadplegen voor een overzicht van alle begrippen.

Actieradius

De actieradius is de afstand die de elektrische auto aflegt zonder op te laden. De actieradius wordt gemeten aan de zogeheten WLTP-testmethode. De WLTP is een graadmeter voor de hoeveelheid CO2-uitstoot van een personenauto.

Catalogusprijs

De catalogusprijs is de nieuwprijs die geldt op de datum dat het kenteken is afgegeven. Deze prijs is inclusief BTW, bpm en opties die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht, voordat het kenteken is afgegeven. Alle opties die voor datum eerste toelating zijn aangebracht vallen onder decatalogusprijs. De catalogusprijs van een auto kun je heel gemakkelijk via de website van het RDW controleren.

Eerste toelating

De eerste toelating is ook wel de datum waarop de auto voor het eerst is geregistreerd. De datum kun je tevens terugvinden op het kentekenbewijs.

Gebruikte personenauto

Het woord zegt het eigenlijk al, een gebruikte personenauto gaat om een elektrische auto die niet meer nieuw is.

Nieuwe personenauto

Een nieuwe personenauto wordt officieel erkend als nieuwe personenauto als de vermelding in het kentekenregister RDW gelijk zijn:

De datum eerste toelating;
De datum eerste tenaamstelling;
De datum waarop de personenauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.

Subsidie elektrische auto aanvragen

Je kunt pas in aanmerking komen voor de subsidieregeling als je een lease- of koopovereenkomst hebt afgesloten op of na 1 januari 2021. Vanaf 1 januari 2021 kun je via de website van het RVO de subsidie meteen aanvragen.

Subsidie nieuwe elektrische auto aanvragen

Indien je subsidie voor een nieuwe elektrische auto wilt aanvragen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Getekend koopovereenkomst na 1 januari 2021 en staat op jouw naam;
 • Je doet de subsidieaanvraag binnen 60 dagen na de datum van ondertekening van het koopovereenkomst;
 • De elektrische auto heeft een actieradius* van minimaal 120 kilometer;
 • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan 12.000 euro en niet hoger dan 45.000 euro;
 • Je hebt een geldig woonadres in Nederland.

Subsidie gebruikte elektrische auto aanvragen

Wil je subsidie aanvragen voor een gebruikte elektrische auto? Dan zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • Getekend koopovereenkomst na 1 januari 2021 en staat op jouw naam;
 • Je doet de subsidieaanvraag binnen 60 dagen na de datum van ondertekening van het koopovereenkomst;
 • De elektrische auto heeft een actieradius* van minimaal 120 kilometer;
 • De auto is als elektrische auto ontwikkeld en is niet omgebouwd tot een elektrische auto.
 • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan 12.000 euro en niet hoger dan 45.000 euro;
 • Je hebt een geldig woonadres in Nederland;
 • Voor de aankoop van de elektrische personenauto heb je een schriftelijke koopovereenkomst gesloten met een autobedrijf dat de RDW-erkenning ‘Bedrijfsvoorraad’* heeft;
 • De gebruikte elektrische auto heeft niet eerder op de naam van de subsidieaanvrager gestaan of van een persoon die op hetzelfde adres woont.

Na de aanvraag ontvang je een e-mail als ontvangstbevestiging. Het besluit vanuit het RVO ontvang je per post.

Subsidie elektrische auto via een leasemaatschappij aanvragen

Indien je een elektrische auto privé gaat leasen dan kun je de leasemaatschappij machtigen om de aanvraag voor je te doen. Dit kun je regelen door het machtigingsformulier ‘Machtiging intermediair subsidies’ in te vullen. Het formulier hoef je overigens niet mee te sturen, maar moet je wel bewaren. Vervolgens kan de gemachtigde met zijn/haar DigiD inloggen en de aanvraag namens jou doen. Het subsidiebedrag wordt wel altijd aan de particulier uitbetaald. De auto moet immers ook op naam van de particulier staan.


Meer weten over elektrische auto's?