Zes tips voor je elektrische auto tijdens winterse temperaturen

Rijd je net elektrisch of overweeg je de overstap naar een elektrische auto, dan kunnen wij ons voorstellen dat je nog niet helemaal gewend bent aan het daadwerkelijke rijbereik van de elektrische auto. Over het algemeen wordt het rijbereik van een elektrische auto altijd iets minder tijdens winterse omstandigheden. Dit heeft onder andere te maken met de temperatuur van het accupakket. Wij helpen je daarom graag alvast een beetje op weg. We geven een aantal tips die je tijdens de winterperiode kunnen helpen om het maximale uit je elektrische auto te halen!

Tip 1: Auto voorverwarmen

Elektrische auto’s hebben meerdere voordelen, maar wat vooral een fijne bijkomstigheid en een handige tip is, is het voorverwarmen van de elektrische auto. Via de bijbehorende app van de elektrische auto kun je een aantal minuten van te voren alvast je auto voorverwarmen. Aansluitend stap je voordat je aan je rit begint een heerlijke warme auto in. Een ander pluspunt; je hoeft ook niet meer te krabben!

Je hoeft overigens niet iedere ochtend handmatig je auto voor te verwarmen, via de meeste apps kun je een timer instellen. Om de actieradius trouwens een beetje te besparen, raden we aan om de auto voor te verwarmen op het moment dat de auto is aangesloten op een laadpaal. Je rijdt dan in een warme auto weg met een volle accu. Is het niet mogelijk om je auto voor te verwarmen terwijl de auto laadt? Een kwartier voorverwarmen kost je in de meeste gevallen vaak maximaal 5 kilometer. Althans, dat is onze eigen ervaringen met de Renault Zoe en BMW i3. Dit is in de praktijk ook grotendeels afhankelijk van het type auto dat je rijdt.

Tip 2: Gebruik de stoelverwarming 

De meeste elektrische auto’s zijn standaard al zeer rijk uitgerust met onder andere adaptive cruise control, Lane Assist, stoel- en stuurverwarming etc. Een tip is om alleen de stoelverwarming aan te zetten in plaats van de verwarming op 24 graden én de stoelverwarming. Dit is veel efficiënter dan de hele auto te verwarmen. Op deze manier bespaar je weer op de accu.

Tip 3: Winterbanden

Elektrische auto’s hebben veel koppel en kunnen daardoor snel optrekken. Voor extra grip tijdens winterse omstandigheden adviseren wij daarom om voor winterbanden te kiezen. Met winterbanden onder je leaseauto heb je tijdens sneeuw, ijzel of gladheid een betere wegligging en daardoor meer grip en controle over je leaseauto.

Tip 4: Regeneratief remmen

De vierde tip is regeneratief remmen. Nu vraag je je vast af, hoe werkt dit? Regeneratief remmen werkt heel simpel. Op het moment dat je het gaspedaal loslaat, wint de auto automatisch energie terug. In de meeste elektrische auto’s kan je regeneratief remmen activeren door op een ‘one-pedal driving’ knop te drukken, of de rijmodus aan te passen. De mate waarin je afremt bepaalt hoeveel energie je terugwint. Daarnaast biedt het regeneratief remmen een zeer gelijkmatige remkracht. Deze gelijkmatige remkracht beperkt het risico op slip tijdens het afremmen. Dit betekent dan ook dat regeneratief remmen bij kan dragen aan de rijveiligheid onder winterse omstandigheden. Bij de meeste elektrische auto’s kun je in het (digitale) dashboard zien wanneer de elektrische auto energie terugwint. Uiteraard is niet afremmen en uitrollen in theorie nóg efficiënter en veiliger dan regeneratief remmen.

Tip 5: Schakel de functie ‘spiegel automatisch inklappen’ uit (Tesla-rijders)

Om vastvriezen te voorkomen is het van belang om tijdens winterse omstandigheden de functie ‘spiegel automatisch inklappen’ uit te schakelen. Indien je deze functie niet uitschakelt, kan dit behoorlijk wat gevolgen hebben voor de motor van je Tesla. Tik bij Model 3 en Model Y op ‘Bediening’ > ‘Snelbediening’ > ‘Spiegels’ > ‘Spiegels automatisch inklappen’. Tik bij Model S en Model X op ‘Bediening’ > ‘Voertuig’ > ‘Spiegels automatisch inklappen’.

Tip 6: Voorkom bevriezing van de laadkabels

Het laatste wat je wil is dat je laadkabel vastvriest terwijl je de auto oplaadt. Je kunt bevriezing voorkomen door de laadaansluiting droog te houden. Dit kun je doen door een hoes of plastic zak eroverheen te doen. Mocht de laadkabel alsnog bevroren zijn, dan kun je een warmwaterkruik op de aansluiting leggen.


Meer weten over elektrische auto's?