Top 5 elektrische auto’s met grootste actieradius die dit jaar beschikbaar zijn

Regelmatig krijgen onze EV-experts de vraag van de zakelijke rijder welke elektrische auto’s de grootste actieradius hebben en welke dit jaar nog leverbaar zijn. Onze EV-expert Sebastiaan deelt in dit artikel zijn top 5 van elektrische auto’s met de grootste actieradius die dit jaar nog leverbaar zijn. 

1. Skoda ENYAQ iV

We hebben het al eerder geroepen, maar we verwachten dit jaar met name veel van de Skoda ENYAQ iV. Het nieuwe elektrische model van Skoda krijgt een actieradius van 537 kilometer (WLTP). De actieradius zal in de praktijk neerkomen op zo’n 405 tot 450 kilometer. Als we Skoda moeten geloven komt de elektrische auto dit voorjaar nog uit. Wat maakt de Skoda ENYAQ iV nu zo interessant? Naast zijn indrukwekkende prestaties heeft de auto een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De auto is uitermate geschikt als gezinsauto, betaalbaar met een leaseprijs van 516 euro en de Enyaq kan vlot snelladen met een maximaal snellaadvermogen van 125 kW DC.

 • Actieradius: 537 kilometer (WLTP)
 • Leasetarief: Vanaf 516 euro per maand
 • Bijtelling: 259 euro (schijf 2)

2. Ford Mustang Mach-e ER

Als alles volgens plan verloopt kunnen we de Ford Mustang Mach-e Extended Range ook in 2021 verwachten. Met nadruk op ‘als’, aangezien het model met het kleinere accupakket inmiddels behoorlijk wat vertraging heeft opgelopen. Toch zijn de verwachtingen hoog van het elektrische model van Ford. De Ford Mustang Mach-e ER krijgt een actieradius van 610 kilometer (WLTP). We hebben zelf nog geen praktijkervaringen met deze auto, maar schatten zo in dat de actieradius in de praktijk neer zal komen op zo’n 440 kilometer.

 • Actieradius: 610 kilometer (WLTP)
 • Leasetarief: Vanaf 778 euro per maand
 • Bijtelling: 348 euro (schijf 2)

3. Tesla Model Y Long Range

Tesla staat in de EV-wereld bekend om haar elektrische auto’s. Alle modellen van Tesla zijn uitgerust met een uitstekend accupakket en zijn voorzien van de meest innovatieve technologie. Bovendien heeft Tesla de laadinfrastructuur goed voor elkaar met de Tesla Superchargers. Naar verwachting komt het nieuwste model, de Tesla Model Y, in juni 2021 uit. De Tesla Model Y Long Range krijgt een 75 kWh accupakket. Dit houdt in dat de Tesla Model Y op een volle acculading 505 kilometer (WLTP) ver kan rijden. De ervaring leert dat de actieradius in de praktijk altijd iets afwijkt van de WLTP-testnorm. Een actieradius van 425 is in de praktijk realistisch.

 • Actieradius: 505 kilometer (WLTP)
 • Leasetarief: Vanaf 768 euro per maand
 • Bijtelling: 416 euro (schijf 2)

4. Polestar 2

In samenwerking met Autoblog hebben wij de Polestar 2 in deze video in de praktijk getest. We hebben de Polestar 2 tijdens winterse omstandigheden getest, waardoor de actieradius in de praktijk lager uitviel dan de WLTP-testnorm. Volgens de WLTP-testnorm heeft de Polestar een actieradius van 471 kilometer. In de video met Autoblog hebben wij de auto leeggereden. Bij 0% accu stond de auto op 301 kilometer. Uiteindelijk hebben de mannen van Autoblog een actieradius gehaald van 315 kilometer, de auto kon nog 14 kilometer doorrijden bij 0%. In de zomer zal de actieradius zeker hoger uitvallen en daarom verdient de Polestar 2 naar mijn mening een terechte plek in de top 5. De Polestar 2 heeft naast een uitstekende range een snellaadvermogen van 150 kW. Dit betekent dat de auto binnen 30 minuten weer voor 80% is opgeladen bij een snellaadstation van bijvoorbeeld Fastned of Ionity.

 • Actieradius: 471 kilometer (WLTP)
 • Leasetarief: Vanaf 709 euro per maand
 • Bijtelling: 370 euro (schijf 2)

5. Volkswagen ID.3

De Volkswagen ID.3 zou wellicht niet als een van de eerste keuzes in je opkomen, maar toch vind ik persoonlijk dat de Volkswagen ID.3 niet kan ontbreken. In een video samen met Autoblog werd de Volkswagen ID.3 flink op de proef gesteld. De elektrische auto van Volkswagen was tevens (zoals verwacht) de eerste elektrische auto die strandde, nadat we ‘m helemaal leegreden. De Volkswagen ID.3 heeft volgens de WLTP-testnorm een actieradius 425 kilometer. In de praktijk is gebleken dat de elektrische auto er na 307 kilometer volledig mee ophoudt. Een kleine kanttekening, deze test is gedaan in de winterperiode, dus in de zomer zal de actieradius van de Volkswagen ID.3 gunstiger zijn.

 • Actieradius: 425 kilometer (WLTP)
 • Leasetarief: Vanaf 471 euro per maand
 • Bijtelling: 182 euro (schijf 2)
9

95% beveelt ons aan.


Meer weten over elektrische auto's?