Banden voor elektrische auto’s

Geplaatst op 5 februari 2020

De autoband is hét onderdeel dat je elektrische auto verbindt met het wegdek. Niet voor niets is het dan ook een belangrijk onderdeel voor je eigen veiligheid. Het rond stuk rubber onder de auto, jouw contact met het asfalt, de band. Misschien wel een van de meest onderschatte onderdelen van de auto. Alleen al afgelopen jaar kwam de band geregeld in het nieuws.

Het aanbod in elektrische auto’s is het afgelopen jaar in Nederland fors gegroeid. Daarbij spelen bandenproducenten steeds meer in op deze behoefte naar duurzame mobiliteit. Er worden speciale banden voor elektrische auto’s geproduceerd. In dit artikel leggen wij uit wat voor invloed de banden hebben op een elektrische auto.

Markttrends in de bandenwereld voor elektrische auto

Verschillende bandenproducenten ontwikkelen speciale banden voor elektrische auto’s. De Renault Zoe is hier een goed voorbeeld van. De elektrische auto staat op dit soort banden, de Michelin Energy EV. Deze banden hebben de volgende specifieke kenmerken:

  • Band met een harde, verstevigde zijwang voor het extra gewicht;
  • Speciaal profiel met lamellen voor een groter contactoppervlak en dus meer grip;
  • Zachter rubbermengsel van het loopvlak voor meer grip bij acceleratie;
  • Optimalisatie van afrolgeluid om bandengeluid te beperken.

Wat zijn de voordelen van deze banden voor een elektrische auto?

Door te kiezen voor speciale banden onder elektrische auto’s komt niet alleen het rijcomfort ten goede qua geluid, maar ook de slijtage en uitstoot worden beperkt. Een conventionele band kan tot wel 30% sneller slijten ten opzichte van een speciale EV-band onder een elektrische auto. Juist vanwege de snelle acceleratie, en het direct beschikbare vermogen van de elektrische auto, heeft dit een positief effect op de levensduur van de band.

Daarnaast zijn de verschillende bandenproducenten bezig met de ontwikkeling van luchtvrije banden. Deze banden rijden altijd op de juiste spanning en hebben nooit het probleem dat je lek kunt rijden. Hiermee is de optimale bandenspanning en een optimale prestatie gegarandeerd!

Wat kun jij doen aan de actieradius van jouw elektrische auto?

Welke factoren van een band hebben invloed op de actieradius van een elektrische auto? Een optimale bandenspanning en een speciale band voor een elektrische auto kan de actieradius tot wel 10% toenemen. Hierdoor heb je zelf als berijder een grote invloed op de actieradius van jouw elektrische auto.

Tip: controleer regelmatig je bandenspanning

Het advies van zowel bandenproducenten als merkdealers is om de bandenspanning geregeld, liefst iedere twee weken, te controleren. Houd er rekening mee dat je de bandenspanning controleert voordat je de weg opgaat. Dit heeft ermee te maken dat de auto door wrijving met het wegdek, de band opwarmt, dit zorgt voor een hogere bandenspanning doordat de lucht uitzet. Dit kan een toename van wel 0,3-0,6 bar tijdens rijden betekenen. Tijdens de controle is het van belang om altijd de geadviseerde bandenspanning aan te houden. Zoals op de bandenspanningssticker vermeld staat. Hier is deze warmte toename namelijk al in meegenomen!

Duidelijk is dat de band veel meer is dan slechts een rubberen onderdeel van de auto. Het is het contact tussen jou, de elektrische auto en wegdek. Een stukje rubber dat veel invloed heeft op de algehele veiligheid en grip van de auto op de weg. Door gebruik te maken van de juiste bandenspanning en speciale EV-banden kan de elektrische auto een stuk efficiënter rijden waarbij de actieradius tot wel 10% kan toenemen. Al met al een zeer belangrijk stukje rubber!

"Een persoonlijke aflevering door de baas, bij welke leasemaatschappij krijg je dat nog meer?"

Mark van Laar

Fixico

Alexander Boon is onze EV-expert

Neem contact op

Meer weten? over de voordelen van elektrisch rijden

Bekijk de voordelen

Ontdek welke elektrische auto bij jouw wensen past

Doe de test

Zelf doen Stel jouw elektrische auto samen

Auto samenstellen

Blije klanten

Dagelijks doen wij er alles aan om onze klanten volledig te ontzien bij alles wat met een elektrische leaseauto te maken heeft.

Hoe dan?
Heb je een vraag?
Wij zitten klaar

Mail of bel ons. Wij helpen je graag.

Contact
Heb je een vraag?
Wij zitten ( weer) klaar.

Op werkdagen zijn wij van 08:30 tot 17:00 uur bereikbaar.

Contact
Operational Lease

Mobility Service Nederland kan iedere gewenste leaseauto leveren, maar je kunt natuurlijk ook kijken welke auto’s wij op voorraad hebben staan. Ervaar onze klantgerichtheid.

mobilityservice.nl
Financial Lease

Op zoek naar een auto in de financial lease? Lease uit onze voorraad van meer dan 15.000 auto's of bereken jouw maandbedrag via onze handige rekentool. Regel alles direct online.

msfinanciallease.nl
Leaseblog

Leaseblog.nl is de expert op het gebied van mobiliteit en leaseauto’s. Je kan hier terecht voor autotests, blogs, vlogs en interessante columns van gastschrijvers. Laat je informeren over alles wat met leasen te maken heeft!

leaseblog.nl